Правим прогнози, но в рамките на дни и седмици. Тази промяна,

...
Правим прогнози, но в рамките на дни и седмици. Тази промяна,
Коментари Харесай

Очаква ли ни дизелова криза, ако рафинерията на Лукойл спре работа и износ

Правим прогнози, само че в границите на дни и седмици. Тази смяна, която виждаме на интернационалните пазари обърква и потребителите и тези, които се занимаваме професионално. Меката зима докара до по-добри цени, в сравнение с чакахме. Няма по какъв начин цена на суровина, която в пъти се е намалила да има директно проявяване на подготвени артикули, които съдържат константа наречена данък. Този данък дефинира доста дребното процентно понижение, когато имаме понижение на суровината и не двойното нарастване, когато имаме двойно нарастване на същата тази суровина.

Това сподели Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация за  NOVA NEWS.

„ Цената на гориво на бензино-колонка в България се дефинира по следния метод: Имаме цена на петрол, той би трябвало да бъде доставен от съответния производител. След това има процесинг - разноски по рафинирането. След това има дистрибуция – разноски до складовете. И всеки търговец поставя комерсиална надценка. Търговска надценка има за рафинерията, за търговци на едро и за търговци на бензиностанциите “, изясни той.

Терзиев сподели, че от дефицита, който се усеща в Европа може да направи съмнение, че цените от 2 лв. са психическа преграда, под която няма да можем да паднем. Той уточни, че е оптимист за автомобилния бензин, който ще бъде разполагаем на българския пазар.

По негови думи няма индикации за дефицит на дизелово гориво на българския пазар. Но има доста незнайни и всичко ще бъде в ръцете на политиците след 5 февруари, когато „ Лукойл “ би трябвало да спре износа, с изключение на към Украйна, разясни той.

Разрешението да се изнася български артикул към Украйна и създаден на българска територия артикул от съветски петрол за Украйна би довело до облекчение, счита Терзиев. По негови думи е допустимо това да докара до дефицит на дизелово гориво на българския пазар.

Терзиев сподели, че рафинерията в Бургас не трябва да стопира и би трябвало да се търси опция на неруски петрол. Ако бъдат лимитирани съветските доставки на петрол за рафинерията това я слага в риск, разясни той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР